Conferinţă de presă 2 martie 2018

Măsurile întreprinse de instituțiile cu atribuții în domeniul gestionării situațiilor de urgență în scopul asigurării siguranței cetățenilor pe timpul avertizărilor meteorologice

 

Siguranța și salvarea oamenilor sunt motoarele care, în perioadele caracterizate de manifestarea unor riscuri naturale de natură să pună în pericol viața și sănătatea acestora, acționează toate resursele umane și materiale aflate la dispoziția structurilor locale, ce au lucrat săptămâna aceasta la foc continuu pentru a face față provocărilor.

Anterior intrării în vigoare a avertizărilor meteorologilor, prin ordin al prefectului județului Ialomița s-au adoptat o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor vulnerabile, cum ar fi dependenții de procedura dializei și femeile gravide în lunile terminale de sarcină care au necesitat transportul la spitale sau în zonele imediate ale acestora, în vederea asigurării asistenței medicale rapide la nevoie. De asemenea, la nivelul comunităților au fost amenajate puncte pentru cazarea temporară a persoanelor fără adăpost ori a celor sinistrate din trafic.

Odată cu instituirea codului portocaliu de vânt şi ninsori abundente, la nivelul judeţului s-a activat grupa operativă interinstituţională (Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției), la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Efectele vremii severe au făcut o victimă în dimineața zilei de marți, 27 februarie a.c., când, prin 112 a fost primit apelul care anunța că o femeie de 83 de ani din Adâncata a fost răpusă de ger. Ea a fost preluată cu ambulanța SAJ și transportată la spital în cel mai scurt timp, însă toate eforturile cadrelor medicale pentru a o salva au fost zadarnice.

În cele două zile în care s-a manifestat vârful furiei vremii, solicitările primite în dispeceratul integrat, în număr de cca.180, au vizat în cea mai mare parte persoane cu probleme medicale spre care au gonit în condiții de vânt și ninsoare ambulanțele Serviciului Județean de Ambulanță și SMURD, iar echipajele au înfruntat frigul alături de pacienții pe care i-au transportat în siguranță la spitale. La majoritatea cazurilor, ambulanțele au ajuns fără intervenția altor forțe în sprijin, însă acestea au fost asistate din centrul de comandă de reprezentanți ai structurilor MAI și de cei ai societăților de deszăpezire, iar din teren, de forțele Poliției Rutiere.

Solicitări ale persoanelor care au intrat în dificultate din cauza căderilor abundente   de zăpadă au început să vină la sediul ISU Ialomița, din noaptea de luni spre marți, imediat după miezul nopții. Atunci, un autoturism cu trei persoane a rămas blocat în zăpadă pe o șosea situată la ieșire din municipiul Fetești. Alte 12 cazuri asemănătoare, apeluri ale șoferilor care nu au mai putut înainta în trafic din cauza vizibilității foarte scăzute sau a zăpezii depuse pe carosabil, au fost gestionate apoi până în dimineața zilei de 01.03.2018. Aproximativ alte 50 de persoane cu 15 autovehicule au fost scoase din nămeți cu ajutorul autorităților locale, ale secțiilor de drumuri județene și naționale, și cu asistența permanentă a echipelor de poliție și de jandarmi care au înfruntat furia iernii de pe șosele.

În data de 26.02.2018, s-a adoptat măsura sistării cursurilor în școlile din județ pentru perioada 27-28.02.2018, decizie prelungită și pentru următoarele zile din săptămână, spre protecția elevilor.

În dimineața zilei de 27 februarie a.c, atunci când factorii decizionali au considerat că s-au format condiții de trafic care deja puneau în pericol siguranța cetățenilor, s-a început retricționarea sau interzicerea circulației pe anumite sectoare de drum, situația acestora fluctuând până în data de 01.03.2018, spre orele prânzului, când deja se deblocaseră toate arterele naționale și județene de circulație din județ.

Un număr de 10 femei gravide au fost asistate și transportate de echipajele medicale la spital pentru a da naștere copiilor în condiții optime, înfruntând viscolul puternic ce a îngreunat deplasarea autospecialelor. În două dintre aceste cazuri, înaintarea s-a putut realiza numai cu însoțirea unor utilaje de deszăpezire.

De asemenea, 32 de copii cu probleme de sănătate au fost tratați și transportați la spital, în special de cadrele medicale ale Serviciului Județean de Ambulanță, înaintarea autospecialelor cu aceștia realizându-se în cele mai multe cazuri fără probleme deosebite.

Deplasările către toate cazurile au fost îngreunate și întârziate de viscolul puternic, însă utilajele de deszăpezire, care au intervenit permanent pe traseele de lucru, au reușit să mențină starea de viabilitate a drumurilor, care, chiar dacă au avut accesul închis sau restricționat, au permis forțelor de într-ajutorare să se deplaseze.

Deși ne confruntăm în continuare cu situații în care oamenii insistă să se pună atât pe ei cât și pe cei dragi în pericol în ciuda numeroaselor avertizări ale noastre, totuși, putem concluziona că anul acesta am învățat din greșelile din trecut și ne-am organizat cu o mai mare eficiență, iar cetățenii și-au însușit lecțiile și măsurile de prevenire cu mai multă seriozitate, astfel încât i-am găsit mai cooperanți, mai indulgenți și mai precauți. Toate acestea s-au reflectat în numărul scăzut de intervenții grele pe care le-am avut și suntem încrezători în cetățenii județului nostru că ne vor sprijini și vor da ascultare indicațiilor noastre și pe viitor.