Informare de presă privind lansarea albumului documentar al administrației publice ialomițene

În data de 19.12.2017, domnul Gigi Petre, Prefectul județului Ialomița și Președintele Asociației Prefecților și Subprefecților din România, a organizat lansarea albumului documentar al administrației publice ialomițene, ”Administrația, de la ispravnic la prefect – PREFECȚII JUDEȚULUI IALOMIȚA 1865-1949, 1992-2016”.

La acest eveniment, care a avut loc la Centrul Cultural ”Ionel Perlea” din Slobozia, au participat domnul Teodor-Iulian GHEORGHE – Directorul General al Direcției Generale pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, domnul Victor MORARU – Președintele Consiliului Județean Ialomița, domnul Adrian MOCIONIU – Primarul Municipiului Slobozia, doamna Profesor Georgeta FILITTI – istoric și publicist, prefecții județelor Prahova și Călărași, foști prefecți ai județului Ialomița, primarii municipiilor și orașelor, șefii structurilor M.A.I. și ai instituțiilor publice din județul Ialomița, precum și reprezentanți ai presei locale.

Pentru documentare s-au întrebuințat, în primul rând, surse din fondul prefecturii județului Ialomița, aflat la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale ale României, precum și o seamă de publicații tipărite în județ sau cu sprijinul Muzeului Județean Ialomița. Numeroase informații s-au găsit pe platforme electronice ale muzeelor din țară, în colecții particulare accesibile și în conținutul inventarelor alcătuite pentru arhivare.

O altă sursă a fost presa locală în format electronic aflată într-o posesie personală sau în colecții ale unor mari biblioteci digitale, cum ar fi cele din Cluj și București, dar și presa națională de la vremea respectivă, în care apăreau informații din teritoriu. Au fost căutate pe internet și citite sute de pagini din lucrări de referință sau care aveau legătură cu  subiectul și s-au răsfoit, cu sprijinul Serviciului Județean al Arhivelor  Naționale, mii de pagini de monitoare oficiale, dosare cu înscrisuri tipărite sau olografe.

Au fost evitate diverse aspecte care țineau de partizanat politic, pentru a păstra un echilibru în abordare.

Cu prilejul lansării acestui album documentar dedicat istoriei administrației publice ialomițene, domnul prefect a adresat următorul mesaj celor prezenți:

”A lucra în administrația publică, într-o funcție de pe cel mai înalt palier județean – funcția de prefect, nu mai poate fi considerat demult doar un loc de muncă, o slujbă oarecare în sistemul de stat. Este vorba de vocație, despre dăruire, despre a ști și a vrea să faci ceva pentru semenii tăi, muncind și asumându-ți responsabilități.

Pentru a servi interesele unei comunități nu este suficient să vrei; trebuie să cunoști îndeaproape atât comunitatea, cât și așteptările ei de la tine, apoi pârghiile legale care te pot ajuta să transformi necesitățile în realizări.

Cei care vor avea răbdarea să citească rândurile următoare vor putea observa evoluția unei funcții, cu caracteristicile proprii fiecărei etape istorice, fiecărei persoane sau personalități care a exercitat-o, în lungul ei drum de la ispravnic la prefect.”