Măsuri pentru prevenirea apariţiei unor focare de pestă porcină africană pe teritoriul judeţului Ialomiţa

Având în vedere confirmarea unor focare de pestă porcină africană în unele dintre județele limitrofe, respectiv Tulcea și Brăila, în data de 03.07.2018, prefectul județului Ialomița, domnul Gigi Petre, a convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Ialomița, care, prin Hotărârea nr. 12/03.07.2018, a aprobat Strategia și Planul de măsuri pentru prevenirea apariției unor focare de pestă porcină africană pe teritoriul județului Ialomița.

Au fost stabilite măsuri și termene de implementare în sarcina Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, administratorilor/gestionarilor de fonduri de vânătoare, Direcției Silvice, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ialomiţa, administratorilor drumurilor naționale și județene, Serviciului Comisariatul Judeţean Ialomiţa al Gărzii Naţionale de Mediu, administratorilor expoatațiilor comerciale de porcine și exploatațiilor de porcine de tip A, consiliilor locale (unităților locale de sprijin), Oficiului Judeţean de Zootehnie, Consiliului Judeţean Ialomiţa, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  și proprietarilor de exploatații non-profesionale ce dețin suine.

Pesta porcină africană poate determina pagube importante prin procentul de mortalitate ridicat, prin dificultăți de eradicare a bolii și prin restricțiile impuse comerțului. Este o boală infecţioasă foarte contagioasă, ce afectează porcinele indiferent de vârstă și stare de întreținere și care poate conduce la o moarte rapidă a acestora. Din punct de vedere clinic, porcii bolnavi pot prezenta temperatură foarte ridicată, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și a pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

Boala nu reprezintă o zoonoză (nu se transmite la om).

În județul Ialomița, până în prezent, nu a fost diagnosticat niciun caz de pestă porcină africană.

Rugăm proprietarii de exploatații non-profesionale ce dețin suine ca, în cazul apariției oricărei suspiciuni de îmbolnăvire sau caz de mortalitate, să anunțe imediat medicul veterinar concesionar sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomița (telefon: 0243/232.069).

De asemenea, trebuie să notifice medicul veterinar concesionar cu privire la obţinerea de animale prin cumpărare sau fătare, avându-se în vedere şi crotalierea animalelor existente în exploataţie.

Tratamentele asupra animalelor bolnave vor fi efectuate doar de către persoane care au competenţe sanitare veterinare.

Toţi porcii domestici vor fi ţinuţi în adăposturile lor, izolaţi de porcii sălbatici.

Se vor evita mişcările de animale între exploataţii (vânzări/cumpărări); în cazul în care totuşi aceste mişcări sunt necesare, ele vor fi efectuate doar după inspecţia clinică a animalelor şi eliberarea documentelor veterinare de către medicul veterinar de liberă practică ce îşi desfăşoară activitatea pe raza localităţii respective.

Se interzice cu desăvârşire cumpărarea sau achiziţionarea, sub orice formă, de carne de porc sau produse din carne de porc, domestic sau mistreţ, din locuri sau de la persoane neautorizate sanitar-veterinar.

Se vor respecta strict măsurile de igienă (schimbarea hainelor şi a încălţămintei cu care s-au efectuat deplasări în fondurile de vânătoare) de către persoanele care intră în contact cu porcii sălbatici.

Este strict interzisă administrarea în hrana porcinelor existente în exploataţii a resturilor alimentare provenite din gospodăria proprie sau din alte surse.

Strategia şi Planul de măsuri pentru prevenirea apariţiei unor focare de pestă porcină pe teritoriul judeţului Ialomiţa pot fi studiate pe site-ul Instituţiei Prefectului – Judeţul Ialomiţa la adresa http://il.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/alte-activitati/centrul-local-de-combatere-a-bolilor-animale/, secţiunea rezervată Centrului Local pentru Combaterea  Bolilor Ialomiţa.

 

PREŞEDINTELE CENTRULUI LOCAL PENTRU COMBATEREA BOLILOR IALOMIŢA

 

PREFECT

ing. PETRE GIGI

 

   

VICEPREŞEDINTELE CENTRULUI LOCAL PENTRU COMBATEREA BOLILOR IALOMIŢA

 

DIRECTOR EXECUTIV D.S.V.S.A. IALOMIŢA

Dr. PUIA MIHAI