Mesajul ministrului afacerilor interne cu ocazia Zilei Instituţiei Prefectului din România

Sărbătorim în acest an Ziua Instituţiei Prefectului din România în plin război cu noul coronavirus, război în care pe lângă cadre medicale, poliţişti, militari, se află, încă din prima zi, şi prefecţii şi întreg personalul prefecturilor.

Prefectul în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă poartă pe umeri o imensă responsabilitate în această perioadă, când nu ne permitem greşeli sau ezitări. Sunt convins însă că fiecare va dovedi că poate să facă faţă acestei situaţii şi să ia cele mai bune măsuri pentru protejarea cetăţenilor.

Chiar dacă niciunul dintre noi nu s-a confruntat cu o criză de o asemenea amploare, ştiu că experienţa gestionării altor situaţii de urgenţă, ne va ajuta să găsim cclc mai bune soluţii la toate problemele care apar astfel încât să prevenim cât putem de mult răspândirea infecţiei.

Într-o situaţie de normalitate, am fi sărbătorit Ziua Instituţiei Prefectului din România în cadrul unor ceremonii sau festivităţi publice, dar acum nu este timp pentru nici un moment de răgaz. Trăim vremuri de încercare, dificile pentru umanitate, în care cetăţenii aşteaptă de la noi, reprezentanţi ai instituţiilor statului, responsabilitate şi implicare totală.

Datorită unicităţii şi impredictibilităţii situaţiei în care ne aflăm, sunt testate atât profesionalismul, cât şi valorile morale ale fiecăruia. Este important să nu uitaţi că vă aflaţi în slujba românilor, a României şi că sunteţi o verigă importantă în aplicarea măsurilor la nivel naţional, care să răspundă necesităţilor tuturor cetăţenilor.

Acum mai mult ca oricând, trebuie să arătaţi că puneţi interesul naţional mai presus de orice. Este important să fim uniţi, să colaborăm şi să lăsăm deoparte orgolii sau interese personale!

Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi în aceste zile şi vă încurajez pentru perioada care va urma. Sunt conştient de presiunea publică care există şi de răspunderea care stă pe umerii dvs., dar vă asigur de sprijinul meu total. Vă doresc să rămâneţi sănătoşi şi raţionali pentru a lua cele mai bune decizii, în funcţie de dificultăţile pe care le întâmpinaţi, fiecare la nivelul judeţului pe care îl reprezentanţi.

La mulţi ani!

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE

ION MARCEL VELA