Mesajul Prefectului județului Ialomița, domnul Gigi PETRE, cu ocazia Zilei Drapelului Național

Onorată asistenţă,

Înălțat în numele libertății și unității neamului și sărbătorit în fiecare an la 26 iunie, drapelul național a fost adoptat, prin decretul Guvernului provizoriu de la Bucureşti, ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei Revoluţiei de la 1848.

Concretizând realizarea unei idei sau a unor înalte aspirații pe care un stat sau un popor le-a urmărit de-a lungul vremurilor, steagul reprezintă cel mai statornic simbol al istoriei unui popor.

Purtând deviza „libertate, dreptate, frăţie”, tricolorul, care a călăuzit poporul român de-a lungul istoriei sale zbuciumate, amintește fiecăruia dintre noi sacrificiul înaintașilor noștri pentru unitate și independență.

Totodată, ne face să trăim un sentiment de mândrie și de apartenență la țară și la valorile naționale în fiecare moment în care drapelul naţional este ridicat cu onor, fie că vorbim de festivităţi obişnuite, de celebrarea unor victorii ale românilor sau de comemorarea unor eroi.

Potrivit Constiuţiei României, culorile sunt aşezate vertical, începând de la lance: albastru, galben, roşu. Proporțiile, nuanțele acestora precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.

Potrivit unei legende răspândite pe teritoriul românesc aceste culori ar fi fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor sau de alţii pentru a-i desemna pe aceştia, regăsindu-se pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi şi pe steme.

În această zi îi îndemn pe toți românii de pretutindeni să cinstească acest simbol național, pentru că într-o lume fără frontiere trebuie să ne preţuim simbolurile naţionale care fac legătura între trecut, prezent şi viitor.

De Ziua Drapelului Naţional, urez tuturor românilor,

LA MULŢI ANI!