Mesajul Prefectului județului Ialomita, domnul Gigi PETRE cu ocazia Zilei Naționale a României

Mesajul Prefectului județului Ialomita, domnul Gigi PETRE

cu ocazia Zilei Naționale a României și

a Centenarului Marii Uniri

1 DECEMBRIE 2018

 

 

Sărbătorim, astăzi, împlinirea unui veac de la înfăptuirea idealului înălțător al unei Românii Unite și Mari. Îndeplinirea dezideratului de întregire a trupului țării a fost posibilă prin voinţa întregii naţiuni, călăuzită spre ţelul ei de către fruntaşi ai neamului românesc, care au văzut în Unire o necesitate istorică, şi anume, vieţuirea şi afirmarea naţiunii române într-un stat naţional.

Dorința de a vedea adunați toți românii în granițele aceluiași stat liber, independent printre națiunile lumii, a prins contur la 1 Decembrie 1918, când lupta pornită cu trei secole înainte de către oștenii lui Mihai Viteazul a întregit trupul țării.

În această zi, acum un secol, sub faldurile tricolore ale drapelului românesc, peste 100.000 de români s-au adunat la Alba Iulia cu un scop nobil și au aclamat România Mare, legitimând actul unirii. Proclamația de alipire a Transilvaniei, Bucovinei şi Banatului la Regatul României, semnată în ziua de 1 Decembrie 1918 de Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi, marchează sfâşitul luptei românilor pentru întregirea statului.

Strămoșii noștri luptaseră deja pentru întregirea națională timp de doi ani în Primul Război Mondial, între 1916 și 1918, iar Unirea devenise visul pentru care toți luptau în fiecare secundă din viața lor și pe care l-au dus la îndeplinire. Nu toți vitejii români din Primul Război Mondial s-au putut bucura de ziua cea mare, de ziua Unirii, deoarece peste 330.000 de soldați cazuseră la datorie pe câmpurile de luptă, însă obiectivul lor principal nu era să asiste la Unire, ci să facă Unirea posibilă. Asta înseamnă patrotismul – ca inima să îți bată pentru țara ta până în ultimul moment, ca sufletul tău să cânte imnul până și pe câmpul de luptă, iar mintea să nu uite care este adevărata casă a fiecăruia: România.

Datorită lor ne afăm astăzi aici, datorită curajului de care au dat dovadă oameni precum Ecaterina Teodoroiu, David Praporgescu, ialomițeanul Areta Teodorescu, medicul locotenent George Sculy, locotenent colonelul Popescu Ioan, locotenentul Ionescu Cristache și multi alți ale căror nume le puteți descoperi pe Monumetul Eroilor și în izvoarele istorice.

Unirea din 1918 s-a realizat treptat prin activitatea politicienilor români și prin vicisitudinile prin care aceștia au trecut pentru a ne putea lăsa nouă drept moștenire o Românie unită și frumoasă, pe care trebuie să o slujim cu mândrie.

Trebuie să nu uităm că istoria este cea mai frumoasă poveste și, mai mult decât atât, este o reamintire continuă a curajului și a iubirii pentru țară de care au dat dovadă înaintașii noștri.

Data de 1 Decembrie, care a fost adoptată ca Zi Naţională a României în 1990, este momentul simbolic care cuprinde toate valorile şi idealurile încununate prin Marea Unire de la 1918, repere în jurul cărora s-a constituit și a supravietuit națiunea română. Totodată, această zi este un prilej pentru a-i rememora şi de a le aduce un omagiu celor care, de-a lungul istoriei, au contribuit, prin jertfa, dăruirea și patriotismul lor, la înfăptuirea acestui mare deziderat al românilor și au jucat un rol covârșitor în afirmarea identității sale statale în modernitate.

În incheiere, vă invit să reciți o strofă din poezia “Patria română” de George Coșbuc, pe care fiecare dintre noi ar trebui să o poarte în suflet pentru toată viața:

”Patria ne-o fi pământul

Unde ne-or trăi nepoţii

Și-ntr-o mândră Românie

De-o vrea cerul, în vecie,

S-or lupta să ne păzească

Limba, legea românească,

Și vor face tot mai mare,

Tot ce românismul are:

Asta-i patria cea dragă

Și-i dăm patriei române

Inima și viaţa-ntreagă.”

La mulți ani, România!

La mulți ani românilor de pretutindeni!

 

PREFECTUL JUDEȚULUI IALOMIȚA

GIGI PETRE