Mesajul Prefectului județului Ialomița, domnul Gigi PETRE, cu ocazia Zilei Naționale a României

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1 DECEMBRIE 2017

Doamnelor şi domnilor, distinşi participanţi, dragi români de pretutindeni,

Astăzi, 1 Decembrie 2017, ne aflăm la doar un an distanţă de împlinirea unui secol de când lupta pentru făurirea României Mari în sfârşit biruise. Dorinţa întemeierii Statului Naţional Unitar a constituit un ideal multisecular pentru întreg poporul român, locuitor în toate provinciile istorice româneşti.

Evenimentele de la 1600 – unirea lui Mihai Viteazul, 1859 – unirea Moldovei cu Muntenia prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, 1877 – obţinerea Independenţei de stat şi integrarea Dobrogei în cadrul statului român şi 1913 – integrarea Dobrogei de Sud (Cadrilaterul) României, au reprezentat pilonii pe care s-a făurit Marea Unire, în memorabilul an 1918.

În condiţiile desfăşurării Primului Război Mondial, lupta de emancipare de sub dominaţia străină a românilor din Basarabia, Bucovina şi Transilvania, teritorii româneşti smulse prin forţă din trupul ţării, s-a intensificat şi dorinţa de unire a acestora cu România-mamă, fiind prezentă în inimile şi sufletele tuturor.

Dezintegrarea marilor imperii multinaţionale a deschis calea de afirmarea a idealului românesc care devenea acum posibil. Eroismul românilor dovedit în anul 1917, când au ţinut piept unui vrăjmaş puternic pe câmpurile de luptă de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, înscriind cu sânge lozinca „pe aici nu se trece”, îşi găseşte în anul 1918 răsplata prin decizia politică de unire, liber consimţită, a Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu patria  mamă –  România.

Aspiraţile de veacuri ale românilor de a vieţui într-un singur stat au fost încununate prin Marea Unire din 1918, fiind rezultatul luptei tuturor forţelor şi categoriilor sociale interne, bineînţeles, contribuind şi o generaţie de oameni politici precum: Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Take Ionescu, Nicolae Iorga, Alexandru Vaida Voevod, Ion Inculeţ, Iancu Flondor şi mulţi alţii.

1 Decembrie este, cu siguranţă, ziua în care ne simţim cu toţii că suntem români, ziua în care sentimentul de ”acasă” ne readuce în perioada copilăriei, cu poveştile nemuritoare de la gura sobei, cu eroi adevăraţi care săvârşeau acte de vitejie, cu mâncarea bunicii gătită la plită şi delicioasa plăcintă din cuptor, care ne aduna întreaga familie la masă.

Fraţi români, oriunde v-aţi afla, acasă-i România! Acasă-i unde spui ”bună ziua” şi ”mulţumesc”!

Sunt sigur că fiecare dintre noi a avut un bunic, un tată, sau un unchi care a luptat pe front, care a ştiut cu adevărat ce-i greul şi pentru care strigarea patriei la oaste a fost datoria supremă, iar dragostea de ţară o egala pe cea pentru Dumnezeu.

Ziua Marii Uniri Naţionale a Românilor din 1 Decembrie 1918 adună laolaltă toate idealurile românilor, înfăptuirile pline de măreţie şi calităţile nobilului nostru popor român, trezind în inimile celor ce simt, gândesc şi grăiesc româneşte, unicul sentiment de patriotism!

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

LA MUŢI ANI ROMÂNILOR DE PRETUDINDENI !