Mesajul Prefectului judeţului Ialomiţa, domnul Gigi PETRE, cu ocazia Zilei Revoluţiei Române

Prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, a participat vineri, 22 Decembrie 2017, la manifestările dedicate ”Zilei Revoluției Române”, organizate de Instituția Prefectului – Județul Ialomița, Consiliul Județean Ialomița, Garnizoana Slobozia și Primăria Slobozia.

La acest eveniment, marcat printr-o ceremonie militară şi religioasă, cu depunere de coroane de flori, domnul prefect a dorit să adreseze câteva cuvinte participanților:

Doamnelor și domnilor, distinși participanți, dragi români de pretutindeni,

Astăzi, rememorăm cea mai importantă filă a istoriei noastre recente, care ne vorbește despre curaj și abnegație, fiind sursa transformărilor profunde ce definesc România prezentului. 22 Decembrie este ziua în care sărbătorim redobândirea libertății și reașezarea națiunii noastre pe un ireversibil parcurs democratic, dar și o zi a omagiului, pentru că dobândirea acestor valori stă sub semnul luptei și jertfei.

 În 22 decembrie 1989, după ce se dăduse startul mai întâi la Timişoara și după tentativa curajoasă și din păcate eşuată de la Iași, iată că românii şi-au dorit democraţia şi au obţinut-o plătind cu sângele curajos al tinerilor de atunci, aliniindu-se astfel la trendul ţărilor Central-Europene de a ieşi de sub regimul comunist. Doborârea dictaturii lui Nicolae Ceauşescu s-a realizat printr-o revoltă populară anticomunistă, începută spontan la Timişoara, a parcurs toate etapele de la o revoltă spontană până la o adevărată revoluţie.

Jertfa sfântă pentru ţară, săvârşită în decembrie 1989, a adus poporului român libertatea şi a permis revenirea României la un regim democratic autentic.

Revoluţia din 16-21 decembrie 1989, începută la Timişoara şi finalizată la Bucureşti, constituie pentru România unul din acele momente pe care istoria le descrie drept “momente definitorii” și un reper moral care trebuie să ne trezească în conștiință datoria de a consolida demnitatea şi solidaritatea naţională construită pe temelia sacrificiului fondator.

Doar prin schimbarea modelului de comportament bazat pe o strategie de supravieţuire, într-unul bazat pe respectul de sine putem da sens „sacrificiului fondator” și abia atunci Revoluţia din 1989 va fi acel moment definitoriu pe baza căruia putem construi un model naţional al demnităţii.

În această perioadă, din întâmplare sau poate nu, doar Dumnezeu o ştie, noi, naţia română, supusă de-a lungul istoriei la atât de multe grele încercări, şi asta în pofida politicii conservatoare și nu de expansiune duse de înaintaşii nostri, am condus pe ultimul drum pe Majestatea Sa, Mihai I al României, ultimul rege al românilor, cel căruia, în floarea vârstei, i-a fost sacrificată domnia de către comunişti. Regele Mihai a fost înmormântat chiar în ziua în care, în urmă cu 28 de ani, se aprindea la Timișoara scânteia Revoluției române.

Mi-aş dori ca această mare pierdere a naţiei noastre să fie o retrezire a poporului român la adevăratele valori străbune, pe care din păcate le-am cam uitat cu toţii: DECENŢĂ, CREDINŢĂ, DEMNITATE şi IUBIREA DE PATRIE.

 Stimaţi cetăţeni, paginile istoriei nu trebuie uitate, ci se impune a fi cinstite, pentru a nu uita niciodată cine suntem noi, românii, şi, mai ales, trebuie transmise urmaşilor nostri, pentru a evita repetarea greșelilor trecutului, nu demult apus.

La ceas comemorativ, cinstim memoria FRAŢILOR, TAŢILOR sau a FIILOR NOŞTRI, care, în decembrie 1989, lăsând la o parte teama și refuzându-și instinctul de autoconservare, au pus mai presus decât teama, siguranţa, familia şi chiar decât propria viaţa, curajul de a înfrunta regimul comunist condus sub teroare de Ceauşescu. Și pentru că nu există destule cuvinte, le putem cinsti memoria prin faptele noastre, amintindu-ne trecutul, implicându-ne în prezent și făurind un viitor de care aceștia să fi fost mândri.

În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, permiteți-mi să adresez sincere gânduri de compasiune tuturor celor care au suferit dureroase pierderi în decembrie 1989, precum și să exprim întreaga noastră considerație pentru toți cei care au făcut posibilă victoria Revoluției Române, plătind prețul suprem pentru a ne reda o țară demnă și șansa unui viitor clădit în respect față de adevăratele valori democratice.

De asemenea, fiind în apropierea perioadei Sărbătorilor de iarnă, vă doresc ca taina sfântă a Naşterii domnului Iisus Hristos să vă aducă bucurie şi linişte sufletească, iar Noul An să vină cu sănătate, fericire, prosperitate şi împlinirea tuturor dorinţelor!

DOAMNE OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI!”