Agendă prefect – Întâlnire de lucru Campanie împăduriri 16.03.2023

Joi, 16 martie 2023, prefectul județului, Constantin Marin a participat alături de deputatul Ștefan Mușoiu, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore, secretarul de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Dan Ștefan Chiru și reprezentantul Gărzii Forestiere Naționale, Cristian Ungureanu la o întâlnire de lucru a cărei tematică a fost „Campania Națională de Împăduriri 2022-2026“, program finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

La ședința de lucru au participat reprezentanții administrațiilor locale din Ialomița, precum și producători agricoli locali și deținători de terenuri pretabile pentru împădurire, persoane fizice sau juridice. În cadrul reuniunii de lucru au fost prezentate detalii și oferite clarificări cu privire la programul „Campania Națională de Împăduriri 2022-2026“, în contextul de atragere a posibililor beneficiari, în sensul accesării de fonduri europene pentru înființarea de perdele forestiere sau păduri.

„Procentul de împădurire în județul nostru este unul foarte mic, 5,5%, pădurea este pretabilă în alte zone din țară, dar cred că suntem unul dintre județele cu cele mai puține perdele forestiere de protecție în zona agricolă, ceea ce este un dezavantaj pentru noi. Știm cu toții că în practica agricolă, fermierii nu lucrează terenurile acolo unde le dețin, iar să înființeze perdele forestiere într-o zonă care nu le aparține este mai complicat. Sunt convins că măsura trezește oarece interes mai ales pentru unitățile administrativ teritoriale pentru că o pădure nou înființată și îngrijită corespunzător aduce beneficii localității, mai ales din punct de vedere al secetei. Apariția perdelelor forestiere ne-ar ajuta să depășim într-o oarecare măsură această problemă. Oricât de dificil pare, trebuie să recunoaștem beneficiile programului și să ne implicăm cât mai mulți în accesarea acestor fonduri. Există situația în care ONG-uri specilizate pe mediu să devină parteneri cu primăriile și atunci lucrurile să se desfășoare poate mai rapid. Orice variantă alegeți eu vă sfătuiesc să studiați ghidul și să accesați acest program. Noi suntem aici să vă sprijinim și contați pe noi, autoritățile pentru orice dificultate o să întâmpinați“ a precizat prefectul în cadrul ședinței.