Agendă prefect – Întâlnire secretarul general în cadrul Institutului Național de Statistică – Romi Mihăescu 05.04.2022

Marți, 5 aprilie 2022, Instituția Prefectului Județul Ialomița a fost gazda unei întâlniri lucrative cu tematica „Recensământul Populației și Locuințelor 2021“.

La întrunire au participat secretarul general al Institutului Național de Statistică, Romi Mihăescu, prefectul județului Ialomița, Constantin Marin, președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, autoritățile județene cu responsabilități în domeniul Statisticii, precum și reprezentanții autorităților publice locale.

„Recensământul Populației și Locuințelor 2021 este o cercetare statistică de mare anvergură care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale, privind numărul și distribuția teritorială a populației rezidente, a structurii demografice și socio-economice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și la fondul locativ, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele, inclusiv despre structura religioasă și etnică a populației.

Accentuez importanța implicării tuturor factorilor, instituții, primării, dar mai ales cetățenii județului Ialomița în realizarea corectă a procesului de autorecenzare. Dincolo de toate eforturile instituționale, cea mai importantă este voința oamenilor de sprijinire a acestei cercetări complexe.

Garantez implicarea Instituției Prefectului Județului Ialomița și a tuturor instituțiilor județene în procesul de recenzare astfel încât rezultatele să fie reale și să fie utilizate în dezvoltarea județeană viitoare“ a punctat prefectul județului Ialomița.

În altă ordine de idei, în cadrul întâlnirii prefectul județului a ținut să precizeze și modificările legislative cu privire la mecanismele de decontare a cheltuielilor cu cetățenii refugiați. Ca element de noutate, persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază pe lângă decontarea cheltuilelilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoană și de decontarea cheltuielilor cu cazarea în valoare de 50 de lei/zi/persoană.

„Persoanele fizice care găzduiesc refugiați depun la primării în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni o cerere pentru decontarea cheltuielilor pentru luna anterioară. Trebuie să sprijinim și să tratăm cu seriozitate aceste acțiuni. Este important să venim în sprijinul oamenilor care oferă ajutor refugiaților“ a menționat prefectul județului.