Odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, efectivele Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu reprezentanții altor autorități, au intensificat acțiunile desfășurate la nivelul întregii țări, în locurile aglomerate, în piețe, centre comerciale, în mijloace de transport în comun atât de suprafață, cât și de subteran, pentru a informa cetățenii și operatorii economici despre noile reglementări și pentru a le explica necesitatea respectării tuturor regulilor de protecție sanitară.
De la începutul acestei săptămâni, polițiștii și jandarmii au desfășurat peste 15.700 de acțiuni preventive în întreaga țară pentru conștientizarea cetățenilor și a operatorilor economici cu privire la noile măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19.
De asemenea, au fost desfășurate aproape 4.500 de acțiuni de verificare a modului de respectare a noilor reglementări. Au fost aplicate aproximativ 14.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de 2,7 milioane de lei.
Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, respectiv 12.286, în valoare de 1,8 milioane de lei.
Totodată, au fost aplicate peste 1.700 de sancțiuni pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea, 130 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea, 92 de sancțiuni pentru participarea la activități în spațiul public, privat sau închis pentru care au fost instituite interdicții ori restricții.
Aproximativ 100 de sancțiuni au fost aplicate operatorilor economici, care nu au respectat măsurile dispuse pentru prevenirea răspândirii virusului.
În urma acțiunilor pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, în această săptămână, polițiștii au întocmit 22 de dosare penale, dintre care 15 pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Aș vrea să precizez că, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne sunt în instrumentare 335 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a certificatelor și adeverințelor de vaccinare, în care sunt cercetate peste 800 de persoane. Daca vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedeapsa cu închisoarea!
Menționez că pentru verificarea certificatelor digitale, structurile MAI au deja în dotare peste 6.700 de dispozitive electronice.
În această săptămână, la linia telefonică gratuită – 0800.800.165 unde pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecţie sanitară, au fost primite 67 de apeluri.
Reamintim că acest TELVERDE este operaţionalizat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, apelurile fiind repartizate unităților teritoriale pentru verificare și luarea de măsuri, acolo unde este cazul.
Structurile MAI vor continua acțiunile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, accentul fiind pus pe verificarea respectării măsurilor care au intrat în vigoare în această săptămână.
Permiteți-mi să vă reamintesc că prin Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, în toate localitățile, a fost interzisă circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 22,00—5,00, cu unele excepții, precum deplasările în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, pentru achiziționarea de medicamente sau pentru alte deplasări justificate, precum pentru îngrijirea copilului, a persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori în cazul unui deces în familie.
Persoanele care efectuează deplasări pe timpul nopții în interes profesional sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Persoanele, care se deplasează în interes personal, trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Interdicția de circulație pe timpul nopții nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Acestea trebuie să facă dovada îndeplinirii uneia dintre cele două condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.
Este interzisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci și organizarea de evenimente private – nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea.
Activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, dacă acestea sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, respectiv se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Activitatea restaurantelor și a cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00—21,00.
Accesul clienților în restaurante, cafenele și la terase, precum și în centrele și parcurile comerciale este permis doar pentru cei care sunt vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv cei care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Excepție fac persoanele care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, cu condiția să fie stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire din centrele și parcurile comerciale.
La serviciile publice comunitare, care funcționează în centrele și parcurile comerciale, este permis accesul și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care fac dovada deplasării la un serviciu public comunitar prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic.
În sediile instituțiilor publice, ale regiilor autonome și ale operatorilor economici cu capital public, se permite accesul persoanelor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare ori care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Aceste condiții nu se aplică angajaților sau participanților în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale, administrativ-jurisdicționale și a celor administrative din motive de ordine și siguranță publică.
Tot excepție fac și persoanele care necesită servicii medicale și prestații sociale, precum și persoanele care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin.
Având în vedere că vaccinarea rămâne cea mai bună soluție pentru a preveni îmbolnăvirea gravă cu COVID-19, contribuind în mod semnificativ la reducerea riscului de spitalizare și de deces, în acest sfârșit de săptămână, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să se vaccineze, în opt centre de vaccinare din Capitală va fi prelungit programul de lucru. Astfel de acțiuni pentru facilitarea vaccinării împotriva COVID-19 vor fi organizate și la nivel național. Mai multe detalii regăsiți pe Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 și pe pagina oficială de Facebook.
Structurile MAI vor asigura sprijin pentru buna organizare a acestor evenimente și pentru asigurarea climatului de siguranță publică în procesul de vaccinare. În plus, angajați ai MAI participă ca voluntari, în sprijinul personalului din aceste centre și asigură îndrumare beneficiarilor, în zonele de triaj și în cele alocate monitorizării post-vaccinare.
Tot, pe bază de voluntariat, aproape 3.000 de jandarmi, polițiști, pompieri, polițiști de frontieră și studenți din anul I și II ai Academiei de Poliție au participat, în această lună, la acțiuni de donare de plasmă, care poate fi salvatoare pentru pacienții cu COVID-19, sau la acțiuni de donare de sânge în municipiul București și în toate județele, având în vedere că numărul donatorilor la nivel național a scăzut alarmant de la începutul pandemiei.
Facem un nou apel la responsabilitate din partea cetățenilor și a operatorilor economici pentru că doar printr-un efort comun vom reuși să limităm răspândirea virusului SARS-CoV-2. Structurile MAI rămân la datorie pentru prevenirea activităților care pot contribui la creșterea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Scopul principal al colegilor noștri este protejarea populației și nu aplicarea de amenzi.