Comunicat de presă – Saber guardian 23

În perioada 27 mai-7 iunie 2023, Instituția Prefectului Județul Ialomița a desfășurat o serie de acțiuni în sprijinul desfășurării în bune condiții a exercițiului multinațional „Saber Guardian 23“.

Astfel, luni, 29 mai 2023, prefectul Județului Ialomița a primit vizita unei delegații formată din militari ai Diviziei 2 Infanterie „Getica“, militari ai Batalionului 1 CIMIC „General de corp armată Ștefan Holban“ și militari din echipele Afacerilor Civile ale Armatei SUA. Activitățile s-au concentrat pe coordonarea cu autoritățile civile din zonele în care se desfășoară instruirea în cadrul exercițiului de antrenament cu scopul de a menține susținerea populației civile, a dezvolta întărirea cooperării civil-militară, precum și a face cunoscut parteneriatul între statul Alabama și România.

„Bine ați venit din nou în județul nostru. Vă stăm la dispoziție și vă asigurăm de întreg sprijinul nostru în desfășurarea activităților militare. Vă rog să protejați și să informați foarte bine populația din apropierea teatrelor de antrenamente, astfel încât oamenii să cunoască foarte bine scopul venirii dumneavoastră în țara noastră. Suntem oameni pașnici dar ne dorim să fim foarte bine pregătiți din punct de vedere militar, așa că apreciem că ne-ați ales ca și teritoriu pentru desfășurarea antrenamentelor“ a fost mesajul prefectului în cadrul întâlnirii.

Miercuri, 7 iunie 2023, Instituția Prefectului Județul Ialomița și Consiliul Județean Ialomița au fost gazdele dezbaterii privind finalizarea exercițiului multinațional „Saber Guardian 23“ dar și pentru stabilirea unei cooperări viitoare privind exercițiile ce se vor desfășura pe raza județului Ialomița.

„Întâlnirea de astăzi face parte dintr-o serie de acțiuni de organizare a exercițiului de antrenament desfășurat la Bordușani. Împreună cu toți colegii din administrația centrală și locală, am depus toate eforturile pentru ca exercițiul să se desfășoare în bune condiții. Întâmplător profesia mea este aceea de profesor de geografie și știu că locurile alese în România pentru desfășurarea antrenamentelor militare sunt strategic foarte bine poziționate.

Militari americani, suntem la fel de mândri de voi ca și de militarii noștri români, sunteți competenți, responsabili și serioși. Vă mulțumim că ați pus Ialomița pe harta acestei națiuni și vă transmit din nou că vă stăm la dispoziție și pe viitor. Vă suntem recunoscători că protejați România, Europa și toată lumea civilizată. Celebrăm astăzi și împlinirea a 30 de ani de relații internaționale de cooperare și parteneriat între Statul Român și Statul Alabama. La mulți ani cu trainicie, respect și responsabilitate!

Dumnezeu să ne ajute și să ne dea pace!“ a menționat prefectul în cadrul ceremoniei.