COMUNICAT DE PRESĂ

Luni, 18 aprilie 2022, a fost lansat Programul „Ialomița, casa noastră curată și frumoasă“. Astfel, Consiliul Județean Ialomița a predat camerele video auto Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Ialomița. Camerele video auto urmează a fi montate pe mașinile Gărzii de Mediu- Comisariatul Județean Ialomița pentru a surprinde participanții la traficul rutier care aruncă din autovehicule gunoi sau alte deșeuri.

„Este primul pas în implementarea Programului. Un aspect foarte important este că mașinile Gărzii de Mediu nu vor pleca special în cursă pentru acest proiect, ci vor surprinde cetățenii contravenienți în cursul deplasărilor curente“ a menționat prefectul județului Ialomița, Constantin Marin.

Reamintim că, sub egida «Ialomița-dintotdeauna pentru totdeauna», Instituția Prefectului Județul Ialomița, Consiliul Județean Ialomița, Inspectoratul de Poliție al Județului Ialomița și Garda de Mediu-Comisariatul Județean Ialomița au pus bazele unui program de protejare a mediului înconjurător-„Ialomița, casa noastră curată și frumoasă“.

Programul de protejare a mediului își propune, în principal, sancționarea participanților la traficul rutier care aruncă deșeuri din autovehicule. Autoturismele aparținând Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Ialomița vor fi echipate cu camere video auto pentru a surprinde în trafic momentul în care conducătorul auto sau alt pasager aruncă deșeuri din mașini. Polițiștii aflați în serviciu vor opri în trafic autoturismul sau, după caz, vor identifica autoturismul, urmând ca la final Garda de Mediu-Comisariatul Județean Ialomița să elibereze sancțiunea contravențională.

A doua etapă a Programului „Ialomița, casa noastră curată și frumoasă“ presupune atragerea ca parteneri în proiect a tuturor instituțiilor publice care să își doteze autovehiculele proprii cu camere video auto și, pe același principiu, să transmită Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița imagini cu momentele în care participanții la traficul rutier aruncă deșeuri din autovehicule.

A treia etapă a implementării Programului „Ialomița, casa noastră curată și frumoasă“ se adresează cetățenilor. Astfel, conform proiectului, va fi înființat un număr unic de telefon, „numărul Avertizorului de mediu“, unde fiecare cetățean poate sesiza cu o fotografie sau filmare un incident de mediu.

„Ialomița, casa noastră curată și frumoasă“ este un proiect-pilot care își propune să aducă o contribuție la protejarea mediului înconjurător. „Nu suntem toți ecologiști, nici nu trebuie să fim ca să trăim într-o casă curată. Ialomița este casa noastră, noi trebuie să ne îngrijim de curățenia mediului în care trăim. Nu ne dorim amendarea cetățenilor, ne dorim ca proiectul să diminueze femomenul de poluare. Considerăm că nu amenda este scopul principal al programului ci prevenirea poluării mediului înconjurător“ a precizat prefectul județului Ialomița.

 

INSTITUȚIA PREFECTULUI JUDEȚUL IALOMIȚA