Comunicat de presă – Măsuri de ordine minivacanța prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

MINIVACANȚA DE SFÂNTĂ MĂRIE ÎN SIGURANȚĂ

  

Inspectoratul de Poliție Județean Ialomița, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița  și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu al județului Ialomița, vor fi la datorie pentru ca întreaga comunitate să se bucure în linişte și siguranță de minivacanța prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, precum și ca evenimentele cultural artistice organizate în această perioadă să se desfășoare în bune condiții, fără incidente.

           Astfel, în perioada premergătoare Sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului şi pe timpul acesteia, îndeosebi în intervalul 11 – 15 august a.c., poliţiştii, jandarmii și pompierii ialomițeni vor acţiona zilnic, atât pentru îndeplinirea responsabilităţilor necesare asigurării unui climat public de ordine şi siguranţă și pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții, cât şi în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în localităţile unde se vor desfăşura manifestări religioase, culturale şi artistice.

Pentru acest sfârșit de săptămână, toate structurile au suplimentat efectivele care vor fi prezente în zona desfășurării manifestărilor cultural-artistice, sportive și religioase și, totodată, vor fi intensificate măsurile de ordine.

De asemenea, se vor intensifica măsurile de patrulare în zona gărilor, autogărilor, centrelor comerciale, discotecilor și în piețe, atât independent, cât și în regim mixt.

În această perioadă vor fi constituite subunități de intervenție care să fie în măsură să intervină pentru soluționarea unor situații deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor, dispozitivele de ordine publică având în vedere și prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe interzise.

Pentru siguranţa minivacanţei de Sfânta Maria forțele de ordine vă recomandă să aveţi în vedere câteva măsuri de autoprotecţie:

 Acordaţi o atenţie sporită supravegherii copilului dumneavoastră; aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza rătăcirea acestuia; câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze. 

  • Dacă vă deplasaţi cu autoturismul conduceţi prudent; evitaţi consumul de băuturi alcoolice sau substanţe interzise; folosiţi centura de siguranţă în permanenţă; adaptaţi viteza la condiţiile de drum.
  • Aveţi grijă de bunurile/bagajele dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc. Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante, obiecte tentante (genţi, poşete, telefoane mobile, laptop-uri, camere foto/video, pungi de cadouri).
  • Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute. Printre amabili şi binevoitori puteţi întâlni şi escroci. Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice deoarece comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool.
  • Dacă vă petreceţi timpul liber în natură, manifestaţi respect faţă de mediul înconjurător şi faţă de semeni: nu lăsaţi focul nesupravegheat, nu lăsaţi gunoi în urma dumneavoastră, ascultaţi muzica la un volum potrivit astfel încât să nu-i deranjaţi pe cei din jur.
  • Adoptați un comportament civilizat și evitați implicarea în conflicte.
  • Nu utilizați foscul deschis în zone cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
  • Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în locuri amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, păduri, culturi agricole sau la alte vecinătăți; astfel în locul unde se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă; de asemenea înainte de plecare focul trebuie stins.
  • Le recomandăm părinţilor să-şi supravegheze permanent copiii şi să nu-i lase niciodată în apropierea focului.
  • Nu vă puneți viața în pericol, înotați numai în locuri amenajate.
  • Nu intrați în apă după expunere îndelungată la soare.
  • Este interzis scăldatul în stare de ebrietate sau pe timp de noapte.
  • Utilizarea focului deschis în interiorul bisericilor se va face cu respectarea măsurilor specifice;
  • Lumânările aprinse trebuie ținute la distanță de haine, păr, mobilier sau alte obiecte de cult din materiale combustibile;
  • În cazul producerii unei situații de urgență în lăcașul de cult, ajutați la evacuarea vârstnicilor, bolnavilor și copiilor, calmați persoanele intrate în panică;
  • Parcarea autovehiculelor în proximitatea lăcașurilor de cult se va face astfel încât să nu blocheze căile de acces și evacuare pentru forțele de intervenție.
  • Dacă sunteți martorii unor fapte antisociale, apelați cu încredere la cea mai apropiată patrulă de jandarmi sau la numărul unic de urgență ֦112ʺ.