COMUNICAT DE PRESĂ – Controalele în stațiile de carburant, inclusiv GPL 17.10.2023

În perioada, 1 septembrie-10 octombrie 2023, potrivit Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne nr. 133 din 29 august 2023 privind dispunerea de măsuri organizatorice și de coordonare pentru eficientizarea acțiunilor de control la instituțiile publice și operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, lubrifianți și produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL), Instituția Prefectului Județul Ialomița a coordonat activitățile de control la operatorii economici mai sus amintiți din județul Ialomița.

Comisiile de control au fost formate, potrivit legislației din reprezentați ai Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat, ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu“ Ialomița, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița, ai Direcției Regionale Antifraudă 3 Alexandria, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Ialomița, ai Biroul Vamal de Interior Ialomița, ai Agenției Teritoriale Autoritatea Rutieră Română Ialomița precum și ai Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița.

Potrivit datelor centralizate, în perioada 1 septembrie 2023-10 octombrie 2023, la nivelul județului Ialomița au fost efectuate 95 verificări tematice, dintre acestea 83 fiind întreprinse la operatori economici și 12 la mijloace de transport. Ca urmare a deficiențelor constatate, au fost aplicate 158 măsuri dintre acestea fiind dispuse 3 retrageri de autorizații, 18 suspendări de activitate, iar pentru 5 operatori s-a decis închiderea activității.

Ca urmare a deficiențelor constatate, comisiile de control au aplicat 153 avertismente și 86 amenzi contravenționale, valoarea acestora fiind de aproximativ 1,2 milioane lei.

În cadrul activităților de control, cele mai multe sancțiuni au fost aplicate de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu“, respectiv 143, în timp ce Inspectoratul Teritorial de Muncă a aplicat 49 sancțiuni, iar Garda de Mediu 12.

„Am demarat activitățile de control în stațiile de carburant inclusiv GPL la nivelul județului Ialomița, la dispoziția primului ministru solicitând autorităților atenție sporită și vigilență. Am ajuns la final și, statistic vorbind consider că agenții economici vizați cu reale probleme din punct de vedere al siguranței au fost sancționați. Teoretic, cred că scopul final al verificărilor ar trebui să fie conștientizarea permanentă a acestor comercianți cu privire la pericolul ce îl pot reprezenta în caz de nerespectare a normelor de siguranță impuse de legislația specifică“ a precizat prefectul județului Ialomița, Constantin Marin.